MEDİKAL FİZİK DERNEĞİ
Turkish Medical Physics Association

BİLGİLENDİRME DUYURUSU


 

Ülkemizde 06 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve merkez üsleri Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olarak belirlenen sırasıyla 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Adana, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis illerimizi etkilemiş ve çok geniş bir alanda büyük bir yıkıma sebep olarak vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmelerine ve yaralanmalarına neden olmuştur. Bu vahim olay nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ve yakınlarına sabırlar dileriz, yaralı vatandaşlarımıza ise geçmiş olsun dileklerimizle acil şifalar dileriz.
 
Medikal Fizik Derneği olarak, bölgede bulunan meslektaşlarımıza yardımcı olabilmek adına her türlü desteğe gönüllülük ilkesi ile açık ve hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu büyük afeti yaşayan bölgede görevli meslektaşlarımızın hem acılarına ortak olmak hem de yardım ve destek olabilmek için çok sayıda meslektaşımız bize ulaşmış ve gönüllü olarak deprem bölgesine giderek meslektaşlarımıza destek olmak istediklerini iletmişlerdir. Ayrıca, bölgede bulunan kanser hastalarının tedavilerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için neler yapabileceğimiz konusunda Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği ile görüşmelerimiz mevcuttur. 
Yaşanan depremler sonucu, hasta tedavilerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için bölgedeki kliniklerde günlük kontroller dışında, ekstra mekanik cihaz kontrollerinin ve hasar görme ihtimali olan zırhlama nedeni ile çevresel radyasyon güvenliği ölçüm kontrollerinin yapılması gerekliliği oluşmuştur. Bu kapsamda meslektaşlarımıza, bulundukları kliniklerde radyasyon güvenliği tedbirlerini almalarını ve kullandıkları cihazlarının mekanik ve dozimetrik kontrollerini detaylı olarak yapmalarını önemle tavsiye ediyoruz.  
 
Yapılması tavsiye edilen kontroller:
Bina yapı güvenliğinin kontrol edilmesi.
Radyasyon güvenliği açısından cihazların bulunduğu tedavi odalarına komşu alanların çevre doz ölçümlerinin yapılması. 
Tedavi cihazlarının mekanik testlerinin detaylıca yapılması.
Tedavi cihazlarının dozimetrik kontrollerinin detaylıca yapılması.
Nükleer Tıp Bölümlerinde olası kontaminasyon riskine dikkat edilmesi ve çevre doz ölçümleri yapılması. 
Gama Kamera, PET, SPECT, PET-MR, PEM, SPECT/BT gibi cihazların mekanik kontrollerinin yapılması.
Radyoloji bölümlerinde Röntgen, Tomografi gibi cihazların mekanik kontrollerinin yapılması.
 
Bu testler için kliniklerinizde bulunan standart kalite kontrol prosedürleri ve Fizik Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Kalite Uygunluk formlarını kullanılabilir. Bölgede devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle söz konusu testlerin sıklıkla tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyiz. Bina yapı güvenliğinin ve radyasyon güvenliğinin sağlanamadığı olası durumlarda ayrıca yapılan testlerde sorun tespit edilmesi ve sorunun düzeltilemediği olası durumlarda tedavilere ara verilmesi gerekliliği değerlendirilmelidir.
 
Sonuç olarak; bölgede tedavilere devam edebilecek durumda olan kliniklerde deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle yapılması gereken kalite kontrol süreçleri rutinden çok daha sık ve yoğun hale gelmektedir. Çalışamaz halde olan kliniklerdeki hasta tedavilerinin çalışır durumda olan kliniklere kaydırılması ile klinik başına düşen hasta ve iş yoğunluğu artış gösterecektir. Bölgede çalışan ve depremi yaşamış meslektaşlarımızın psikolojik durumları ve hayat standartları olumsuz etkilenmiştir. Medikal Fizik Derneği olarak bölgedeki tüm kliniklerden Sağlık Bakanlığı aracılığı ile gelecek olan Medikal Fizik Uzmanı destek taleplerini meslek grubu olarak karşılamak için hazır olduğumuzu bildirmek isteriz.
 
Konuyla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara duyurulur. 
 
Medikal Fizik Derneği Yönetim Kurulu